default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Zakwas żytni do chleba

Witajcie!

Domowy żytni zakwas w słoiku

Nic tak nie smakuje jak domowy chleb. Gdy jest jeszcze na zakwasie, to palce lizać. Tym bardziej, że wykonanie takiego zakwasu to prościzna, a jedyne czego nam potrzeba to odrobina cierpliwości. 

Zakwas przygotowujemy i dokarmiamy 7 dni. Do tego celu używamy mąki żytniej typ 3000, jednak równie dobrze sprawdzą się typy 2000, 1850, 1400, 950 i 800. Jeśli użyjemy mąki niższego typu jak: 750, 650 lub 580 do mąki i wody dodajemy pół łyżeczki cukru.

Optymalna woda do przygotowania zakwasu powinna być przegotowana i ostudzona do temperatury pokojowej.

Zakwas najwygodniej przygotować i dokarmiać w dużym, suchym i czystym słoiku, zamkniętym za pomocą gazy i nałożonej gumki recepturki. Metoda ta gwarantuje dostęp do świeżego powietrza, utrzymanie stałej temperatury oraz zabezpiecza przez dostaniem się zanieczyszczeń z zewnątrz.

Tyle z teorii; zapraszamy do wykonania swojego zakwasu

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej
  • ok. 250 ml wody przegotowanej
  • ewentualnie pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Rano, pierwszego dnia, wsyp do słoika 3 łyżki mąki (około 30 gram) oraz wlej 5 łyżek wody. Całość wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników, a następnie przykryj gazą i nałóż na nią gumkę recepturkę. Słoik odstaw w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem ponownie zamieszaj zakwas.
  2. Drugiego dnia rano, dokarm zakwas 2 łyżkami mąki oraz 2 łyżkami wody. Wieczorem ponownie zamieszaj zakwas.
  3. Przez kolejnych 5 dni powtarzaj czynność z drugiego dnia - dokarmianie i mieszanie wieczorem.
  4. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy do pieczenia chleba.
Zakwas wykorzystaliśmy w przepisie na chleb żytni.

Sprawdźcie nasze inne przepisy na wariacje chlebowe jak np. chleb z masła orzechowego.

Brak komentarzy

Error Page Image

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej