Witajcie!
Nic tak nie smakuje jak domowy chleb. Gdy jest jeszcze na zakwasie, to palce lizać. Tym bardziej, że wykonanie takiego zakwasu to prościzna, a jedyne czego nam potrzeba to odrobina cierpliwości.
Zakwas przygotowujemy i dokarmiamy 7 dni. Do tego celu używamy mąki żytniej typ 3000, jednak równie dobrze sprawdzą się typy 2000, 1850, 1400, 950 i 800. Jeśli użyjemy mąki niższego typu jak: 750, 650 lub 580 do mąki i wody dodajemy pół łyżeczki cukru.
Optymalna woda do przygotowania zakwasu powinna być przegotowana i ostudzona do temperatury pokojowej.
Zakwas najwygodniej przygotować i dokarmiać w dużym, suchym i czystym słoiku, zamkniętym za pomocą gazy i nałożonej gumki recepturki. Metoda ta gwarantuje dostęp do świeżego powietrza, utrzymanie stałej temperatury oraz zabezpiecza przez dostaniem się zanieczyszczeń z zewnątrz.
Tyle z teorii; zapraszamy do wykonania swojego zakwasu.
Składniki:
- 200 g mąki żytniej
- ok. 250 ml wody przegotowanej
- ewentualnie pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Rano, pierwszego dnia, wsyp do słoika 3 łyżki mąki (około 30 gram) oraz wlej 5 łyżek wody. Całość wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników, a następnie przykryj gazą i nałóż na nią gumkę recepturkę. Słoik odstaw w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem ponownie zamieszaj zakwas.
- Drugiego dnia rano, dokarm zakwas 2 łyżkami mąki oraz 2 łyżkami wody. Wieczorem ponownie zamieszaj zakwas.
- Przez kolejnych 5 dni powtarzaj czynność z drugiego dnia - dokarmianie i mieszanie wieczorem.
- Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy do pieczenia chleba.
Brak komentarzy