default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Makaron z zielonym pesto

Witajcie!

Za oknem piękna i słoneczna pogoda, że aż szkoda czasu na gotowanie i stanie w kuchni. Lepiej ten czas spędzić na łonie natury bądź spotkaniu ze znajomymi. Dlatego też w takich sytuacjach jako miłośniczka szybkiej, aczkolwiek zdrowej kuchni serwuję sobie i bliskim dania, które przygotowuje się tyle, co ugotowanie makaronu. 

W dzisiejszym wpisie chciałabym zachęcić Was do wypróbowania przepisu na danie, w którym główną rolę gra rukola, a tło robią mu pomidory.

Makaron z pesto z rukoli z mozarellą i pomidorkami koktailowymi


Składniki:

  • 150 g makaronu 
  • 3 garści rukoli (lub więcej)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół garści słonecznika
  • 1 łyżka sera grana padano
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1/2 słoika z suszonymi pomidorami
  • 7 pomidorków koktailowych


Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu al dente.
  2. Przygotowujemy pesto. Do wysokiego naczynia dodajemy rukolę, oliwę, słonecznik, ser grana padano oraz czosnek. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i zostawiamy w garnku z niewielką ilością wody.
  4. Do garnka z makaronem dodajemy pesto i całość dokładnie mieszamy.
  5. Makaron wykładamy na talerz i układamy na niego kawałki porwanej mozzarelli, pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz połówki pomidorków koktailowych.
Smacznego!

Spróbujcie naszych innych przepisów m. in. na gruzińskie chinkali.
Pozdrawiamy!😊

Brak komentarzy

Error Page Image

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej