Witajcie!
Za oknem piękna i słoneczna pogoda, że aż szkoda czasu na gotowanie i stanie w kuchni. Lepiej ten czas spędzić na łonie natury bądź spotkaniu ze znajomymi. Dlatego też w takich sytuacjach jako miłośniczka szybkiej, aczkolwiek zdrowej kuchni serwuję sobie i bliskim dania, które przygotowuje się tyle, co ugotowanie makaronu.
W dzisiejszym wpisie chciałabym zachęcić Was do wypróbowania przepisu na danie, w którym główną rolę gra rukola, a tło robią mu pomidory.
Składniki:
- 150 g makaronu
- 3 garści rukoli (lub więcej)
- 1 ząbek czosnku
- pół garści słonecznika
- 1 łyżka sera grana padano
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 kulka sera mozzarella
- 1/2 słoika z suszonymi pomidorami
- 7 pomidorków koktailowych
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu al dente.
- Przygotowujemy pesto. Do wysokiego naczynia dodajemy rukolę, oliwę, słonecznik, ser grana padano oraz czosnek. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i zostawiamy w garnku z niewielką ilością wody.
- Do garnka z makaronem dodajemy pesto i całość dokładnie mieszamy.
- Makaron wykładamy na talerz i układamy na niego kawałki porwanej mozzarelli, pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz połówki pomidorków koktailowych.
Smacznego!
Spróbujcie naszych innych przepisów m. in. na gruzińskie chinkali.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy