default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Chleb z masła orzechowego

Witajcie!

Pieczenie domowego chleba staje się coraz bardziej popularne. Prócz wersji tradycyjnych z mąką pszenną bądź żytnią czy też z ziarnami są również chlebki "smakowe". Najsłynniejszą smakową wariacją chleba jest ten na bazie bananów. Zachęcamy Was do wypróbowania wersji z masłem orzechowym. Mamy dla Was przepis sprzed prawie 90 lat, który pojawił się w książce "Five roses flour: A guide to good cooking".

Chleb ten zaskoczy niejednego smakosza, poza tym pozostaje długo wilgotny, jest lekki i ma delikatny smak oraz zapach masła orzechowego.
Orzechowy chlebek idealnie nadaje się na kanapki na słodko z dżemem, konfiturą czy miodem. Można go również podać z masłem orzechowym i awokado bądź z owocami takimi jak banan czy mango.

Jeżeli opis Was skusił zachęcamy do wypróbowania tego nietypowego wypieku. Poniższy przepis na chleb z masła orzechowego jest banalnie prosty w przygotowaniu, a czas poświęcony na jego wykonanie zrekompensuje Wam jego zapach i to, że chleb rozpływa się w ustach, smakując zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 40 g cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 ml mleka
  • 150 g masła orzechowego

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 160°C.
  2. Umieść suche składniki w misce i wymieszaj.
  3. Dodaj do suchych składników mleko i masło orzechowe, dokładnie wymieszaj.
  4. Wysmaruj formę do pieczenia masłem i przełóż do niej przygotowaną masę. Piecz chleb przez godzinę.
Smacznego!

Sprawdźcie nasze inne przepisy, polecamy m.in. zupę z czerwonej soczewicy.
Pozdrawiamy.😆
Chleb z masła orzechowego udekorowany mieszanką pokruszonych orzechów


Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej