default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Chleb żytni na zakwasie

Witajcie!

Gdy wspominam moje dzieciństwo, najpiękniejsze chwile jakie pamiętam to te, gdy w niedzielę rano budził mnie zapach świeżo pieczonego chleba przez mamę. Wstawałam, ubierałam się i biegłam na śniadanie, które już na mnie czekało. Kromka ciepłego pieczywa z masłem i szyneczką kupioną u zaprzyjaźnionej Pani na targu. Dziś już takich wędlin nie kupisz. Na szczęście mama podzieliła się ze mną swoim przepisem na chleb, a ja dzielę się nim z Wami.

chleb żytni z dodatkiem pestek dyni


Składniki:

  • 800 g mąki żytniej
  • 500 ml wody
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżka soli
  • garść ulubionych ziaren

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wodę, zakwas i sól. Mieszamy do połączenia się składników.
  2. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu w misce na 8 godzin i przykrywamy ściereczką.
  3. Po tym czasie blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka. Następnie przekładamy ciasto, wyrównujemy i obsypujemy je ziarnami. 
  4. Blachę z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika by wyrosło na 30 minut. 
  5. Chleb pieczemy w temperaturze 200℃ przez 60 minut.
  6. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy.
Smacznego! 

Tutaj znajdziecie przepis na żytni zakwas.
Pozdrawiamy! 😊

Brak komentarzy

Error Page Image

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej