Witajcie!
Gdy wspominam moje dzieciństwo, najpiękniejsze chwile jakie pamiętam to te, gdy w niedzielę rano budził mnie zapach świeżo pieczonego chleba przez mamę. Wstawałam, ubierałam się i biegłam na śniadanie, które już na mnie czekało. Kromka ciepłego pieczywa z masłem i szyneczką kupioną u zaprzyjaźnionej Pani na targu. Dziś już takich wędlin nie kupisz. Na szczęście mama podzieliła się ze mną swoim przepisem na chleb, a ja dzielę się nim z Wami.
Składniki:
- 800 g mąki żytniej
- 500 ml wody
- 300 g zakwasu żytniego
- 1 łyżka soli
- garść ulubionych ziaren
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, wodę, zakwas i sól. Mieszamy do połączenia się składników.
- Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu w misce na 8 godzin i przykrywamy ściereczką.
- Po tym czasie blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka. Następnie przekładamy ciasto, wyrównujemy i obsypujemy je ziarnami.
- Blachę z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika by wyrosło na 30 minut.
- Chleb pieczemy w temperaturze 200℃ przez 60 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy.
Smacznego!
Tutaj znajdziecie przepis na żytni zakwas.
Pozdrawiamy! 😊
Brak komentarzy