default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Ragù alla bolognese

Buongiorno!
Sos bolognese w garnku

Dzisiaj chcemy zaprezentować Wam nasz ulubiony przepis na włoskie Ragù, czyli nic innego jak sos bolognese. Na wstępie pragniemy zaznaczyć, że każdy kucharz posiada swój ulubiony przepis i ten zaprezentowany poniżej będzie się nieco różnił od innych przepisów znalezionych w internecie. Ale zapewniamy Was, że baza jest taka sama. Czas przygotowania również. 2 godziny to minimum!

W klasycznym Ragù znajdziemy marchew, seler naciowy oraz cebulę, które tworzą warzywną zasmażkę zwaną soffritto. Do tego oczywiście mięso mielone. My używamy wołowiny (najczęściej tylnej) oraz łopatki wieprzowej. Naszym zdaniem wołowina powinna dominować, dlatego dodajemy ją w proporcjach 2:1 lub nawet 3:1. Aby wzbogacić smak sosu i nadać mu niepowtarzalny smak, dodaje się jeszcze jeden rodzaj mięsa. Najczęściej jest to boczek lub jego dojrzewająca forma, czyli pancetta. My dodajemy Guanciale, gdyż zawsze jest go u nas w domu pod dostatkiem. Należy pamiętać, że jest to tylko dodatek i jego smak nie może dominować, dlatego dodajemy go odpowiednio mniej.

Nieodłącznymi składnikami sosu są wino i bulion. My używamy czerwonego wina, chociaż wiemy, że niektórzy z powodzeniem stosują białe wino. Zasada jest prosta: wino musi być wytrawne i nam smakować. Sos przyjmie smak wina, dlatego należy użyć wina, które z przyjemnością byśmy wypili. Bardzo dobrze spisuje się bulion drobiowy, który odparowując, zostawia w sosie to, co najlepsze.

Kolejnym i zaraz ostatnim składnikiem (nie licząc soli i pieprzu) jest sos pomidorowy. To on spaja pozostałe składniki w całość, nadając charakterystyczną barwę i oczywiście smak. Najbardziej lubimy, gdy sos pomidorowy jest gładki, dlatego stosujemy przecier pomidorowy rozrobiony w bulionie i/lub passatę pomidorową.

Składniki: (na ok. 6 porcji)

  • 750 g mielonej wołowiny tylnej
  • 250 g mielone łopatki wieprzowej
  • 100 g guanciale (można użyć boczku lub pancetty)
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ulubionego czerwonego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 70 g przecieru pomidorowego lub 750 ml passaty pomidorowej
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Guanciale, boczek lub pancettę kroimy w krótkie paski i podsmażamy na patelni. Jeżeli używamy mało tłustego mięsa, należy dodać odrobinę oliwy, żeby nam się nie przypaliło. W pozostałych przypadkach z mięsa wytopi się wystarczająca ilość tłuszczu.
  2. Do podsmażonego mięsa dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Całość razem smażymy kilka minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Dodajemy mięso mielone i smażymy, ciągle mieszając i rozbijając grudki mięsa za pomocą łyżki, widelca lub szpatułki. Z mięsa zapewne wypłynie sporo wody. Smażymy tak długo, aż cała woda wyparuje i mięso lekko zbrązowieje.
  4. Dodajemy wino, mieszamy i czekamy aż cały alkohol odparuje. Nie nachylamy się bezpośrednio nam patelnią, tylko ręką zagarniamy część oparów w naszą stronę. Jeżeli alkohol jeszcze będzie obecny, na pewno go poczujemy.
  5. Przecier pomidorowy rozrabiamy w bulionie i dodajemy do mięsa. Jeżeli nie mamy przecieru pomidorowego, to dodajemy passatę. Mieszamy całość, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i zostawiamy na małym ogniu na co najmniej 2 godziny!
  6. Jeżeli za dużo wody odparuje, dolewamy gorącego bulionu lub gorącej wody. Nie należy obniżać temperatury sosu.
Sos jest podstawowym składnikiem Tagliatelle alla bolognese i Lasagne.

Buon Appetito!

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej