default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Tagliatelle alla bolognese

Buongiorno!

Makaron tagliatelle z sosem bolognese posypane parmezanem i ozdobione natką pietruszki
Przedstawiamy przepis na błyskawiczne włoskie danie. Warunek konieczny to wcześniejsze przygotowanie sosu bolognese, który już tak szybki niestety nie jest. Przepis na sos znajdziecie tutaj.

Tagliatelle alla bolognese w swojej nazwie zawiera rodzaj makaronu, jakiego należy użyć do przygotowania tej potrawy. Jego lekko szorstka powierzchnia pozwala lepiej wchłonąć sos, tworząc z nim jednolitą całość, przez co potrawa komponuje się lepiej niż z makaronem spaghetti, który w Polsce jest bardzo często używany. Pragniemy również zaznaczyć, że Włosi używają własnie tagliatelle.

Składniki:

  • makaron tagliatelle
  • sos bolognese
  • ser Parmigiano Reggiano, czyli tzw. parmezan
  • czarny pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron tagliatelle al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  2. W międzyczasie na patelni podgrzewamy sos bolognese.
  3. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość mieszamy na patelni i wykładamy na talerze.
  4. Danie ozdabiamy startym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

Buon Appetito!

Polecamy również makaron ze szpinakiem i makaron z tuńczykiem.

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej