default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Idealne ciasto na naleśniki

Witajcie!

Mówi się, że naleśniki to danie proste i banalne, które nie wymaga wielkich umiejętności. Niestety, ale nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Zrobienie tych naprawdę dobrych wymaga wprawy, wyczucia oraz serca. Dla mnie idealny naleśnik to ten cienki i przyrumieniony. Zapraszam Was do wypróbowania mojego przepisu.
Naleśniki z serem na białym talerzu udekorowane czerwoną porzeczką

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy po kolei wszystkie składniki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Ciasto odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  3. Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię i równomiernie po niej rozprowadzamy, smażymy do zarumienienia się naleśników z każdej ze stron.
  4. Gotowe naleśniki odkładamy na talerzyk i przykrywamy np. folią aluminiową .
Naleśniki można podawać z serem, dżemem bądź cukrem pudrem zwinięte w rulon bądź kopertę.
Smacznego!

Pozdrawiamy! 😊

Brak komentarzy

Error Page Image

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej