Mówi się, że naleśniki to danie proste i banalne, które nie wymaga wielkich umiejętności. Niestety, ale nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Zrobienie tych naprawdę dobrych wymaga wprawy, wyczucia oraz serca. Dla mnie idealny naleśnik to ten cienki i przyrumieniony. Zapraszam Was do wypróbowania mojego przepisu.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- W misce umieszczamy po kolei wszystkie składniki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię i równomiernie po niej rozprowadzamy, smażymy do zarumienienia się naleśników z każdej ze stron.
- Gotowe naleśniki odkładamy na talerzyk i przykrywamy np. folią aluminiową .
Naleśniki można podawać z serem, dżemem bądź cukrem pudrem zwinięte w rulon bądź kopertę.
Smacznego!
Pozdrawiamy! 😊
Brak komentarzy