
Witajcie!
Dzisiejsze danie kojarzy mi się z wakacjami, letnim szaleństwem. Pierwszy raz jadłam je ze znajomymi na obiad w jednym ze stołecznych lokali. Potrawa ta tak mi zasmakowała, że wielokrotnie wracałam do tego lokalu. Ostatnio postanowiłam, że na kolację uraczę tym daniem moją rodzinę. Wszyscy byli wniebowzięci i mimo późnej pory, czekali na dokładkę. Tak, zwykłe niezwykłe zapiekane naleśniki z pora i szynki okazały się strzałem w dziesiątkę i będą częstym gościem na naszym stole - zarówno w porze obiadowej jak i w czasie kolacji. Uważajcie jednak, naleśniki są bardzo syte i dość kaloryczne. Z tego powodu nie polecam jeść ich zbyt dużo późną porą, chyba że nie musicie dbać o kalorie ;)
Składniki:
naleśniki
- 1 szklanka wody gazowanej
 - 1 szklanka mleka
 - 1 szklanka mąki
 - 1 jajko całe
 - 1 łyżka oleju
 - sól, pieprz
 
nadzienie
- 2 sztuki pora
 - 20 dkg szynki konserwowej
 - 200 g śmietany 18%
 - 200 g ser cheddar
 - 2 łyżki masła klarowanego
 - szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
 
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie składniki na naleśniki za pomocą miksera. Ciasto musi być płynne. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć naleśniki.
 - Umyć pora, pokroić w plasterki i/lub półplasterki. Rozgrzać patelnie z masłem i smażyć pora. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
 - Dodajemy 2-3 łyżki wody do pora, przykrywamy i dusimy ok 5 min.
 - Wlewamy śmietanę, dusimy jeszcze 5 min od czasu do czasu mieszając.
 - W tym czasie kroimy szynkę. Polecam w słupki o grubości ok. 5 mm.
 - Patelnię zdejmujemy z rozgrzanego palnika, dodajemy szynkę. Całość mieszamy.
 - Na usmażone naleśniki układamy farsz wraz ze startym serem, a następnie zwijamy je. Metoda zwijania dowolna.
 - Zawinięte naleśniki układamy w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztką sera i zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni około 10 minut.
 
Podajemy gorące.
Smacznego!
Dajcie znać czy zapiekane naleśniki ujęły Wasze serca i podniebienia.
Pozdrawiamy! 😊
Do wypróbowania polecamy również danie z kuchni gruzińskiej. Sprawdźcie koniecznie!
Brak komentarzy