default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Zapiekane naleśniki z porem i szynką, czyli pora na pora!

Zapiekane naleśniki z porem i szynką podane na talerzu. Idealne na obiad lub kolację.

Witajcie!

Dzisiejsze danie kojarzy mi się z wakacjami, letnim szaleństwem. Pierwszy raz jadłam je ze znajomymi na obiad w jednym ze stołecznych lokali. Potrawa ta tak mi zasmakowała, że wielokrotnie wracałam do tego lokalu. Ostatnio postanowiłam, że na kolację uraczę tym daniem moją rodzinę. Wszyscy byli wniebowzięci i mimo późnej pory, czekali na dokładkę. Tak, zwykłe niezwykłe zapiekane naleśniki z pora i szynki okazały się strzałem w dziesiątkę i będą częstym gościem na naszym stole - zarówno w porze obiadowej jak i w czasie kolacji. Uważajcie jednak, naleśniki są bardzo syte i dość kaloryczne. Z tego powodu nie polecam jeść ich zbyt dużo późną porą, chyba że nie musicie dbać o kalorie ;)

Składniki:


naleśniki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko całe
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

nadzienie
  • 2 sztuki pora
  • 20 dkg szynki konserwowej
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g ser cheddar
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystkie składniki na naleśniki za pomocą miksera. Ciasto musi być płynne. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć naleśniki.
  2. Umyć pora, pokroić w plasterki i/lub półplasterki. Rozgrzać patelnie z masłem i smażyć pora. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  3. Dodajemy 2-3 łyżki wody do pora, przykrywamy i dusimy ok 5 min.
  4. Wlewamy śmietanę, dusimy jeszcze 5 min od czasu do czasu mieszając.
  5. W tym czasie kroimy szynkę. Polecam w słupki o grubości ok. 5 mm.
  6. Patelnię zdejmujemy z rozgrzanego palnika, dodajemy szynkę. Całość mieszamy.
  7. Na usmażone naleśniki układamy farsz wraz ze startym serem, a następnie zwijamy je. Metoda zwijania dowolna.
  8. Zawinięte naleśniki układamy w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztką sera i zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni około 10 minut.


Podajemy gorące.
Smacznego!

Dajcie znać czy zapiekane naleśniki ujęły Wasze serca i podniebienia.

Pozdrawiamy! 😊

Do wypróbowania polecamy również danie z kuchni gruzińskiej. Sprawdźcie koniecznie!

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej