default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Ciasto korzenne z mąki razowej

Witajcie!

Przyprawa korzenna to jedna z moich ulubionych przypraw, do deserów rzecz jasna. Uwielbiam wszystkie ciasta i ciasteczka, które mają w sobie tę przyprawę. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na błyskawiczne ciasto korzenne z mąki pszennej razowej. Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale zachwyca swoim smakiem, tak że aż trudno opisać je słowami. Ciasto wychodzi delikatnie słodkie, a zapach przyprawy korzennej unosi się w całym domu.
Kawałek ciasta korzennego na talerzyku

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 180 g płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 20 g przyprawy korzennej
  • 20 g cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 100 g bakalii
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła

Przygotowanie:

  1. Do misy robota kuchennego włożyć miękkie masło, miód, żółtka jajek, cukier i przyprawę korzenną. Całość utrzeć ze sobą na jednolitą masę.
  2. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość wymieszać.
  3. W oddzielnym naczyniu ubić pianę z białek. Jeśli białka nie chcą się ubić dodać szczyptę soli.
  4. Ciasto połączyć delikatnie z pianą z białek oraz z bakaliami. Całość dokładnie połączyć ze sobą.
  5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy i pieczemy w rozgrzanym do 175͒ C piekarniku przez około 35 minut.
  6. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można udekorować cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi.
Smacznego.

Pozdrawiamy!😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej