Witajcie!
Rodzajów piernika jest od groma. Od miękkiego i puszystego niczym świeży chleb, po twarde i suche ciasteczka. Wszystkie warianty łączą przyprawy, które nadają im charakterystyczny aromat; gałka muszkatołowa, cynamon, goździki i imbir. Dzisiaj chcemy Was zachęcić do małych, cienkich i chrupiących pierniczków. Aromatyczna przekąska z rozgrzewającymi przyprawami idealna na świąteczne dni.

Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g płynnego miodu
- 50 g cukru
- 15 g cukru wanilinowego
- 10 g przyprawy do pierników
- 1 jajko
- 50 g margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Podgrzej w rondelku margarynę aż się roztopi. Dodaj do niej cukier, miód oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj oraz odstaw do ostudzenia.
- Masę przełóż do misy. Oddziel żółtko od białka. Białko odlej do osobnego naczynia, żółtko dodaj do misy. Dosyp sodę oraz mąkę. Wyrób ciasto, dokładnie ugniatając.
- Białka ubij na pianę. Dodaj do ciasta.
- Tak przygotowany materiał na pierniczki rozwałkuj oraz za pomocą ulubionych foremek wytnij pożądane kształty. Delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki na tym etapie można udekorować lukrem lub zmielonymi orzeszkami.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Blachę włóż do piekarnika. Piecz około 11 minut dla pierniczków o grubości ok 3 mm.
- Po wyjęciu blachy z piekarnika ostudź pierniczki, a następnie posyp przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy