default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Syrniki, rosyjskie placuszki

Syrniki - rosyjskie placuszki serowe
Syrniki, są to tradycyjne rosyjskie placuszki serowe. Popularność zdobyły również na Białorusi oraz Ukrainie. Ich nazwa pochodzi od rosyjskiego i ukraińskiego słowa Syr.  Jada się je w wersji wytrawnej bądź na słodko, jednak to ta druga wersja jest bardziej popularna i podbiła również nasze podniebienia. Najczęstszymi dodatkami do masy serowej są rodzynki, ewentualnie inne suszone owoce.
Delikatność i puszystość placuszków uzyskuje się przez dodanie minimalnej ilości mąki bądź kaszy manny. Syrniki najlepiej smakują na ciepło posypane cukrem pudrem i oblane kwaśna śmietaną bądź konfiturą owocową.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 100 g mąki pszennej bądź kaszy manny
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • olej do smażenia (olej roślinny lub masło klarowane)
  • kwaśna śmietana, konfitura owocowa, cukier puder

Przygotowanie:

  1. Widelcem rozgniatamy twaróg i dodajemy do niego jajka. Całość mieszamy.
  2. Do powstałej masy dodajemy resztę składników, tj mąkę, cukier i rodzynki. Całość ponownie mieszamy.
  3. Rozgrzewamy patelnię z olejem. 
  4. Zwilżoną łyżką nabieramy masę i formujemy na patelni placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor, uważając przy przewracaniu ich na drugą stronę ponieważ syrniki są delikatne i łatwo się rozpadają.
Placuszki serowe podajemy gorące z kwaśną śmietaną, konfiturą owocową bądź cukrem pudrem.
Smacznego!

Pozdrawiamy!😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej