default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Witajcie!

Przepis na prawdziwą włoską pizzę jest już na blogu (TU), ale w tym wpisie chciałabym podzielić się z Wami moim "ekspresowy" przepis. Ciasto wychodzi puszyste i bardzo smaczne. Czas wyrastania wynosi około 30 minut. Dzięki temu jest to idealna i szybka w wykonaniu przekąska w razie odwiedzin niezapowiedzianych gości.
Z podanych składników wychodzą dwie pizze o średnicy około 30 cm.

Składniki:


  • 350 g mąki pszennej typu 00
  • 180 g letniej wody
  • 20 g drożdży
  • 5 g oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:


  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki. Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej masy.
  2. Na oprószony mąką blat wyjąć ciasto, uformować na kształt kulki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcie (ok. 30 minut).
  3. Powstałe ciasto podzielić na dwie mniejsze i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wyrobić w rękach i cienko rozwałkować. 
  4. Ciasto umieścić na blasze bądź kamieniu.
  5. Nałożyć ulubione dodatki i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 20 minut.
Smacznego!

Pozdrawiamy!😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej