default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Pizza Margherita

Witajcie!

Według popularnej tradycji, w 1889 roku, 28 lat po zjednoczeniu Włoch, podczas wizyty w Neapolu królowej Margherity z Sabaudii, żony króla Umberta I, szef kuchni Raffaele Esposito z Pizzerii Brandi i jego żona stworzyli pizzę przypominającą kolory Włoskiej flagi, czerwona (pomidor), biała (mozzarella) i zielona (bazylia). Nazwali ją po Królowej - Pizza Margherita.

Opisy takiego przepisu na pizzę sięgają jednak co najmniej 1866 r. W książce Francesco DeBouchard "Zwyczaje i tradycje Neapolu". Autor opisuje najbardziej popularne dodatki do pizzy z tamtego czasu, w tym jeden z serem i bazylią, często posypany plasterkami mozzarelli.

Niezależnie od prawdziwych początków tego przepisu na pizzę, jedyne co wiemy to to, że wersja Raffaele Esposito dla Królowej Margherity sprawiła, że ​​stała się ona popularna. Od tego czasu stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli włoskiej kultury żywnościowej na świecie.

Od 2009 r. Pizza Margherita jest jedną z trzech Pizz Napoletane z unijną nazwą STG (Specialità Tradizionali Garantite - Traditional Guaranteed Specialty) wraz z Marinara (czosnek i oregano) oraz Margherita Extra (mozzarella di Bufala Campana DOP, świeża bazylia i pomidory ).

Najwyższa jakość składników oraz tradycyjne metody przygotowywania i gotowania są podstawą prawdziwej pizzy Napoletana STG.

Po tym poznacie prawdziwą pizzę przygotowaną na sposób neapolitański:
  • brzeg jest dobrze wyrośnięty, gruby oraz puszysty 
  • ciasto ma złocisty kolor z wyraźnymi ciemniejszymi plamkami, a na jego brzegach mogą pojawić się gdzieniegdzie przypalone bąble
  • środek pizzy ma grubość nie większą niż 4 mm i jest wilgotny od sosu
  • ciasto jest miękkie i na tyle elastyczne, by dało się złożyć pizzę w trójkąt
Margherita to najpopularniejsza pizza na świecie oraz symbol kuchni włoskiej. Pizza na czele z Margheritą przynosi we Włoszech obroty w wysokości 10 miliardów euro, a w 50 tysiącach pizzerii pracuje ćwierć miliona osób.

Pizza Margherita gotowa do pokrojenia
Pizza Margherita

Składniki:

  • 550 g mąki typu 00
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 g świeżych drożdży 
  • 50 g passaty
  • 15 g soli
  • 1 kulka mozzarelli di Bufala
  • kulka listków bazylii
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  1. Wodę umieszczamy w misce i dodajemy sól, 50 g mąki i drożdże. Miksujemy całość do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
  2. Dodajemy resztę mąki i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być gładkie i elastyczne.
  3. Ciasto zostawiamy w misce na 2 h i przykrywamy ściereczką, zapewniając temperaturę pokojową.
  4. Następnie ciasto dzielę na 2 kulki i ponownie zostawiam do wyrośnięcia na 2 h.
  5. Po tym czasie wyrabiam ciasto ręcznie i formuję kształt mojej pizzy. Rozprowadzam passatę posypaną oregano, a na to szarpana mozzarella.
  6. Do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 st C wkładam pizzę na kamieniu bądź blasze i piekę pizzę ok. 7-10 minut.
  7. Po wyjęciu pizzy dekorujemy listami bazylii.
Podawać gorące i najlepiej w towarzystwie wina 💖
Smacznego!

Dajcie znać czy Wam smakowało.
Z kuchni włoskiej poleca się jeszcze guanciale!

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej