Witajcie!
Dziś spieszę z przepisem na bułeczki w stylu francuskim. Wykonanie ich jest bardzo proste, a smak obłędny. Są one bardzo miękkie i puszyste. Gwarantuję, że smakują wybornie z samym masłem jak i z drzemem czy też na wytrawnie z szynką, serem i rukolą.
Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki:
- 480 g mąki pszennej
- 280 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć na jednolite ciasto.
- Przykryj ciasto i zostaw do wyrośnięcia przez ok 45 min.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj z niech bułeczki i połóż na blasze na papierze do pieczenia, następnie zostaw do wyrośnięcia przez 30 min.
- Wsadza blachę do nagrzanego piekarnika i piecz bułeczki w temperaturze 200 C przez ok 20 min. Upieczone bułki studz na kratce.
Smacznego!
Spróbujcie naszych innych przepisów m.in. na syrniki.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy