Witajcie!
Gdy jesień się rozkręca, a liście z drzew spadają, w kuchni zaczyna królować dynia. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Przygotujesz z niej zupę, placki czy też ciasto. W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy zaprezentować Wam przepis na rozgrzewającą i smaczną zupę, która kojarzy nam się głównie z jesienią, lecz bez wątpienia odnajdzie się na stole o każdej porze roku.
Składniki:
- 1/2 dyni hokkaido
- 1 jabłko
- 1 średnia cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła klarownego
- przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, kurkuma
Przygotowanie:
- Cebulę i jabłko obieramy, drążymy dynie, następnie wszystko kroimy na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzewamy olej i przekładamy do niego cebulę, dynię i jabłko. Całość mieszamy i smażymy aż cebula zacznie się szklić.
- Do garnka wlewamy bulion i całość gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Doprawiamy pieprzem, solą, papryką i kurkumą.
- Całość blendujemy. Zupę podajemy gorącą np. z suszoną kozieradką, pestkami dyni czy groszami ptysiowymi.
Smacznego!
Spróbujcie naszych innych przepisów m.in. na sernik z serka mascarpone.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy