default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Zupa krem z dyni i jabłek

Witajcie!

krem z dyni i jabłek w białej bulionówce

Gdy jesień się rozkręca, a liście z drzew spadają, w kuchni zaczyna królować dynia. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Przygotujesz z niej zupę, placki czy też ciasto. W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy zaprezentować Wam przepis na rozgrzewającą i smaczną zupę, która kojarzy nam się głównie z jesienią, lecz bez wątpienia odnajdzie się na stole o każdej porze roku.

Składniki:

  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarownego
  • przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, kurkuma

Przygotowanie:

  1. Cebulę i jabłko obieramy, drążymy dynie, następnie wszystko kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. W garnku rozgrzewamy olej i przekładamy do niego cebulę, dynię i jabłko. Całość mieszamy i smażymy aż cebula zacznie się szklić.
  3. Do garnka wlewamy bulion i całość gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Doprawiamy pieprzem, solą, papryką i kurkumą.
  4. Całość blendujemy. Zupę podajemy gorącą np. z suszoną kozieradką, pestkami dyni czy groszami ptysiowymi.

Smacznego!


Spróbujcie naszych innych przepisów m.in. na sernik z serka mascarpone.

Pozdrawiamy!😊


Brak komentarzy

Error Page Image

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej