Witajcie!
Sezon dyniowy za nami, ale u nas w dalszym ciągu warzywo to króluje na talerzach. Robiąc zapasy możemy cieszyć się jesiennym smakiem i w zimniejsze dni. Na szczęście dynia jest mało wymagająca jeśli chodzi o warunki przechowywania i jedynie trzeba zapewnić jej niską temperaturę otoczenia.
W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy zachęcić Was do wypróbowania przepisu na proste, ale bardzo smaczne danie z dyni Hokkaido.
Składniki:
- średnia dynia hokkaido
- makaron tagliatelle
- 3 - 4 ząbki czosnku
- garść szpinaku baby
- pół szklanki mleka
- oliwa z oliwek
- pestki dyni (do przyozdobienia dania)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C, makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dynię myjemy, suszymy, kroimy i pozbywamy się pestek.
- Pokrojoną dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy obrany czosnek i doprawiamy wg uznania solą, pieprzem i oregano. Całość pieczemy ok. 20 minut.
- Surowy szpinak baby podsmażamy na patelni do momentu aż straci objętość.
- Upieczoną dynię z całą zawartością przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko i miksujemy na gładki sos. Jeśli się jest zbyt gęsty dolewamy wodę z gotowania makaronu.
- Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość mieszamy, układamy na talerzu i dodajemy szpinak, całość możemy posypać pestkami dyni.
Smacznego!
Zachęcamy do wypróbowania innych naszych przepisów. Na deser polecamy ciasto korzenne.
Pozdrawiamy 😊
Brak komentarzy