default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Makaron z pieczoną dynią

Witajcie!

makaron z musem dyniowym w otoczeniu liści szpinaku

Sezon dyniowy za nami, ale u nas w dalszym ciągu warzywo to króluje na talerzach. Robiąc zapasy możemy cieszyć się jesiennym smakiem i w zimniejsze dni. Na szczęście dynia jest mało wymagająca jeśli chodzi o warunki przechowywania i jedynie trzeba zapewnić jej niską temperaturę otoczenia. 

W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy zachęcić Was do wypróbowania przepisu na proste, ale bardzo smaczne danie z dyni Hokkaido.

Składniki:

  • średnia dynia hokkaido
  • makaron tagliatelle
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • garść szpinaku baby
  • pół szklanki mleka
  • oliwa z oliwek
  • pestki dyni (do przyozdobienia dania)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C, makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Dynię myjemy, suszymy, kroimy i pozbywamy się pestek.
  3. Pokrojoną dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy obrany czosnek i doprawiamy wg uznania solą, pieprzem i oregano. Całość pieczemy ok. 20 minut.
  4. Surowy szpinak baby podsmażamy na patelni do momentu aż straci objętość.
  5. Upieczoną dynię z całą zawartością przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko i miksujemy na gładki sos. Jeśli się jest zbyt gęsty dolewamy wodę z gotowania makaronu.
  6. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość mieszamy, układamy na talerzu i dodajemy szpinak, całość możemy posypać pestkami dyni.

Smacznego!


Zachęcamy do wypróbowania innych naszych przepisów. Na deser polecamy ciasto korzenne.

Pozdrawiamy 😊

Brak komentarzy

Error Page Image

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej