Witajcie!
Nutella - kto jej nie zna?! Chyba każdy przechodził etap, gdy wyjadał ją ze słoika łyżką. Idealny przysmak na chandrę, ukojenie nerwów czy też szybkie śniadanie. Pyszny czekoladowy krem...z ogromną ilością cukru, konserwantów i innymi niezdrowymi składnikami. Właśnie z tego powodu warto zastanowić się nad jego właściwościami odżywczymi i przygotować krem w domu. Gwarantuję Wam, że dzięki temu przepisowi zapomnicie o sklepowej Nutelli. Kto raz wykona i spróbuje, ciągle będzie wracał pamięcią do tego smaku. Żaden inny krem czekoladowy nie będzie się z nią równał. W domowych warunkach możemy dążyć tylko do doskonałego smaku dla nas i naszych bliskich. Ta domowa czekolada staje się bardzo gęsta już po kilku godzinach w lodówce i można ją tam przechowywać 3-4 dni, ale do tego czasu na pewno będzie już zjedzona, dlatego też polecam zrobić podwójną porcję.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 banan
- 5-10 daktyli (im większa ilość tym krem będzie słodszy)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Daktyle moczymy przez 5 minut we wrzątku, następnie odsączamy z nich wodę.
- Obieramy banana i kroimy na mniejsze kawałki.
- Obieramy awokado, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy na jednolitą, gładką masę.
- Krem przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy