Czy są wśród nas łakomczuchy? Ja przyznaję się bez bicia, że dzień bez słodkich wypieków to dla mnie dzień stracony. Jednak staram się zwracać uwagę na to, co jem i serwuję moim najbliższym.
Banany, bo to one będą dziś gwiazdą na naszym talerzu, dostarczają nam energii przez dużą zawartość cukrów prostych, ponadto są dobrym źródłem magnezu, potasu i błonnika. Tak apetycznej przekąski aż żal nie wykorzystać do domowych wypieków. Poznajcie przepis na pyszne i szybkie w wykonaniu babeczki bananowe.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 2 średnie banany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- garść rodzynek
Przygotowanie:
- Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy. Włączamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem.
- Banany rozgniatamy w misce i dodajemy jajka oraz olej.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon.
- Łączymy składniki z obu misek, mieszamy i wrzucamy odsączone rodzynki.
- Gotowe ciasto nakładamy do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości.
- Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Smacznego!
Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na pyszne chaczapuri imeruli.
Pozdrawiamy!
Brak komentarzy