default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Babeczki bananowe

Witajcie!

Czy są wśród nas łakomczuchy? Ja przyznaję się bez bicia, że dzień bez słodkich wypieków to dla mnie dzień stracony. Jednak staram się zwracać uwagę na to, co jem i serwuję moim najbliższym.
Banany, bo to one będą dziś gwiazdą na naszym talerzu, dostarczają nam energii przez dużą zawartość cukrów prostych, ponadto są dobrym źródłem magnezu, potasu i błonnika. Tak apetycznej przekąski aż żal nie wykorzystać do domowych wypieków. Poznajcie przepis na pyszne i szybkie w wykonaniu babeczki bananowe.

Babeczki (muffinki) bananowe na drewnianej desce; w tle banany

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 średnie banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy. Włączamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem.
  2. Banany rozgniatamy w misce i dodajemy jajka oraz olej.
  3. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon.
  4. Łączymy składniki z obu misek, mieszamy i wrzucamy odsączone rodzynki.
  5. Gotowe ciasto nakładamy do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. 
  6. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Babeczki można posypać cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na pyszne chaczapuri imeruli.
Pozdrawiamy!

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej