default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Zielone placki z cukinii

Witajcie!

Wielokrotnie przekonałam się o tym, że najlepsze dania to te najprostsze i z małą ilością składników. Jeśli można je jeszcze szybko wykonać i podać na wiele sposobów są wtedy moimi faworytami. Jednym z takich dań są placki z cukinii. Same w sobie są bardzo smaczne, ale bardzo często dla urozmaicenia dodaję do nich różne posiekane drobno warzywa. Co więcej placki mogą być dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych, a także można je podać jako ciepłą przekąskę ze śmietaną, sosem tzatziki czy też z innym ulubionym.
Placki z cukinii ze szpinakiem i koperkiem na czarnym talerzu

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki koperku
  • garść drobno posiekanego szpinaku
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać ze sobą mąkę, sól i pieprz, a  następnie dodać jajko i mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  2. Umyć i obrać cukinię oraz cebulę, a następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki. Po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
  3. Do ciasta dodać cukinię, cebulę, koperek i szpinak. Całość dokładnie wymieszać.
  4. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką placki i smażyć do zarumienienia się około 2-3 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
Smacznego!

Sprawdźcie nasze inne przepisy m.in na chrupiące domowe bułeczki.
Pozdrawiamy 😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej