Czy jest coś lepszego niż domowe pieczywo, upieczone z rana dla całej rodziny? Ten zapach unoszący się w całym mieszkaniu. Ja od razu robię się głodna, a domownicy zaglądają do piekarnika i sprawdzają czy można już wyciągnąć bułeczki. Co więcej, dzięki domowym wypiekom wiemy co jemy i czym karmimy naszych najbliższych.
Przygotowanie bułeczek jest niebywale proste, także jeśli zapomnicie o pieczywie na śniadanie zachęcam Was do wypróbowania przepisu, tym bardziej, że bułeczki bardzo szybko wyrastają.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 0,5 l wody
- 25 g drożdży
- 25 g masła
- 15 g soli
- 15 g cukru
Przygotowanie:
- W misce umieszczamy po kolei wszystkie składniki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto odkładamy na podsypany mąką blat na około 15 minut.
- Ugniatamy ciasto, a następnie dzielimy na 10 części.
- Formujemy kulki, umieszczamy na blasze i pozostawiamy w piekarniku na 15 minut.
- Pieczemy bułeczki w temperaturze 230°C przez około 15 minut.
Pozdrawiamy!
Brak komentarzy