default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Pesto z rzodkiewki

Witajcie!
Pesto z liści czerwonej rzodkiewki i nasion słonecznika

Dzisiejszy przepis to takie #zerowaste w kuchni.

Nie wiem, czy wiecie, ale bardzo często wyrzucamy jadalne części roślin tylko dlatego, że tak się przyjęło. Chcielibyśmy to zmienić w Waszej świadomości, dlatego bierzemy dziś pod nóż rzodkiewkę. Nie skupimy się jednak na czerwonych bulwach, a na jej liściach. Tak, są one jadalne i co więcej są zdrowsze niż korzenie, które zjadamy. Liście są pełne chlorofilu i witamin, a dla mnie to wystarczający powód, żeby je jeść.

Pesto z natki rzodkiewki smakuje wiosennie, lekko i świeżo, a jego zapach nieco przypomina mi aromat świeżo skoszonej trawy. Pesto idealnie komponuje się z makaronem w wersji obiadowej bądź jako dodatek do świeżego, domowego chleba lub grzanek.

Składniki:


  • 1 pęczek liści rzodkiewki
  • 2 łyżki ziaren prażonego słonecznika
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • około 50 ml oliwy
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:


  1. Odetnij bulwy z pęczka, liście umyj i osusz.
  2. Jeśli nie masz prażonego słonecznika, podpraż jego ziarna na suchej patelni.
  3. Zmiksuj ze sobą na gładką masę liście rzodkiewki, ziarna słonecznika, parmezan i czosnek. W trakcie dodaj oliwę (możesz najpierw wlać połowę i zobaczyć czy to wystarczy).
  4. Po uzyskaniu zadowalającej konsystencji dodaj sól i pieprz według uznania.
Smacznego.
Pesto można przechowywać kilka dni w lodówce w szczelnym naczyniu.

Sprawdźcie nasze inne przepisy m.in. na domową tortillę.
Pozdrawiamy! :)

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej