Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Wami łatwym przepisem na domową tortillę, która z ulubionym farszem będzie świetnym pomysłem na obiad lub kolację. W sytuacjach awaryjnych można pokusić się o kupno gotowych placków. Praktycznie w każdym sklepie spożywczym można je kupić już za kilka złotych. Niestety skład gotowców jest tak długi, że przeczytanie pełnej listy ze zrozumieniem może trwać dłużej, niż przygotowanie własnych placków.
![Gotowa tortilla - www.dobrzedoprawione.pl Tortilla, czyli placki np. pszenne. Widok na tortille ułożone na talerzu](https://3.bp.blogspot.com/-CSg5k2LSUl8/XBa4ZLthkzI/AAAAAAAACJM/i1TywaThpjYZT-xc9oMU0YHl9OEo65rYQCLcBGAs/s320/domowa-tortilla_dobrze-doprawione.jpg)
Do przygotowania domowej tortilli potrzeba tylko 4 składników.
Składniki:
- 300 gr mąki pszennej,
- 200 ml gorącej wody,
- 2 łyżki tłuszczu np. smalcu, oleju kokosowego lub masła klarowanego,
- 1 łyżeczka soli,
- (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Takie ilości składników pozwolą na przygotowanie 5-6 placków o średnicy 28-30 cm.
Ciasto:
- Wszystkie składniki mieszamy w misce - ręcznie lub robotem kuchennym. Gdyby ciasto dalej się lepiło, należy dodać mąki.
- Po wyrobieniu ciasto dzielimy na 5-6 równych porcji i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
- Po tym czasie każdą porcję kulki należy rozwałkować na okrągły cienki placek.
Smażenie:
Tak przygotowane placki wrzucamy po kolei na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Najlepiej użyć specjalnej patelni do naleśników. Jeżeli takiej nie posiadamy, można z powodzeniem użyć zwykłej patelni. Ważne żeby była odpowiednio duża lub miała niskie ranty, żeby placki za dużo nie wystawały.
Tortille będą nam się wybrzuszać. Nic w tym dziwnego. Można to zignorować lub przydusić placek do patelni szpatułką. Smażymy z obu stron aż zaczną się nam przypiekać.
Smacznego! :)
Sprawdź przepisy na tortillę z kurczakiem i tortillę z łososiem.
Polecamy także pyszne placuszki dyniowe. Idealne jesienną porą!
Brak komentarzy