default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Zupa z czerwonej soczewicy

Witajcie!
Zupa z czerwonej soczewicy podana w białej bulionówce

Dzisiejsza zupa z czerwonej soczewicy idealnie wpasowuje się w pogodę jaką mamy aktualnie za oknem. Jest ona rozgrzewająca, pożywna i zdrowa, a głębi smaku potrawie dodaje użyte mleczko kokosowe.

Składniki:  

  • 4-5 duże ziemniaki
  • 1/2 szklanki soczewicy 
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • masło klarowane
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki nasion kminku, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę, po chwili dodać czosnek pokrojony w kostkę.
  2. Dodać kminek i kolendrę. Całość wymieszać i smażyć ok 2 minuty.
  3. Dodać bulion oraz pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz suchą soczewicę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką - słodką i ostrą. 
  4. Całość gotować do miękkości warzyw około 15 - 20 minut.
  5. Dolać mleczko kokosowe i podgrzać.
  6. Blenderem zmiksować zupę w 3-4 miejscach, by uzyskać drobne cząstki składników.
Zupę przyozdabiamy kolendrą.
Smacznego.

Pozdrawiamy! 😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej