default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Zupa pieczarkowa

Witajcie!

Bywają takie dni, gdy czas na przygotowanie posiłku chcemy skrócić maksymalnie jak tylko się da. Wtedy na ratunek przychodzą nam szybkie dania jednogarnkowe. Są one wygodne również z tego powodu, że jest po nich mało sprzątania i mycia. Do takich dań należą zupy. Na dobre zakorzenioną w kuchni polskiej jest zupa pieczarkowa, a poniżej prezentowany przepis na pewno przypadnie Waszym kubkom smakowym do gustu.
Zupa pieczarkowa w białej bulionówce na drewnianym stoliku

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżeczka masła klarownego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz
  • natka pietruszki


Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki i posiekać w cienkie plasterki. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. 
  2. Rozgrzać garnek i rozpuścić w nim masło, następnie dodajemy cebulę i pieczarki. Smażyć przez parę minut cały czas mieszając, do momentu gdy pieczarki stracą na objętości. Dodać mąkę i mieszając, smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  3. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować zupę około 15 minut. 
  4. Zahartować śmietanę i dodać ją do zupy wraz z solą i pieprzem.
Gorącą zupę rozlać na talerze i udekorować natką pietruszki.
Smacznego!

Na deser polecamy ciasto kokosowe.
Pozdrawiamy.

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej