default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Chaczapuri imeruli - przepis na przysmak prosto z Gruzji

Witajcie!

W dzisiejszym wpisie chciałabym podzielić się z Wami daniem, które skradło moje serce. Wywodzi się ono z kuchni gruzińskiej. Jest to drożdżowy placek z serowym nadzieniem. Czy już Wam coś to mówi? Chodzi oczywiście o chaczapuri.
Jeśli nie znaliście wcześniej tego dania, spróbujcie poniższego prostego przepisu. Z kilku odmian tego dania wybrałam moją ulubioną, czyli Chaczapuri imeruli. Gwarantuję, że zakochacie się w nim jak i ja!


Przysmak kuchni gruzińskiej, czyli Chaczapuri imeruli
Smak Gruzji - Chaczapuri

Składniki:


ciasto:
400 g mąki pszennej
20 g drożdży
200 ml mleko
10 g olej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

nadzienie:
270 g ser fera
150 g ser mozzarella (starty)
3 garście szpinaku

Przygotowanie:


1. W naczyniu umieszczamy drożdże, mleko, olej, cukier i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Wyjmujemy ciasto i umieszczamy na blacie w celu jego wyrośnięcia.
2. W tym czasie zajmujemy się nadzieniem. Szpinak drobno siekamy - nożem lub mikserem. Dodajemy pokrojony ser feta oraz mozzarellę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Nadzienie do chaczapuri - szpinak, feta, mozarella
Nadzienie serowo-szpinakowe po wymieszaniu na jednolitą masę

3. Ciasto dzielimy na 5 większych lub 6 mniejszych porcji formując kulki.

Ciasto drożdżowe na Chaczapuri
Ciasto podzielone na odpowiednie porcje

4. Kulki rozwałkowujemy na cienkie placki i umieszczamy na nich nadzienie. Zlepić ciasto, uważając, żeby nie pękło.

Placki na chaczapuri - przepisChaczapuri imeruli - ciasto

Dwie metody formowania placków - 1. masę kładziemy na środku ciasta, zawijając je i ręką zgniatamy tworząc placek. 
2. rozprowadzamy masę po jednej stronie ciasta, zawijamy i zlepiamy ciasto na krawędziach. 

5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy nasze chaczapuri z obu stron uzyskując złoto-brązowy kolor.

Chaczapuri smażymy na patelni

6. Podawać gorące.

Smacznego!

Mnie najbardziej smakuje na obiad, ale na kolację pasuje również wyśmienicie! Dajcie znać jak Wam wyszło z naszego przepisu i czy Wam smakowało. W przyszłości inne warianty Chaczapuri
Pozdrawiamy 😊


Na jesienne obiady poleca się wątróbka cielęca. Koniecznie sprawdźcie jak ją wykonać!

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej