default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Chaczapuri imeruli - przepis na przysmak prosto z Gruzji

Witajcie!

W dzisiejszym wpisie chciałabym podzielić się z Wami daniem, które skradło moje serce. Wywodzi się ono z kuchni gruzińskiej. Jest to drożdżowy placek z serowym nadzieniem. Czy już Wam coś to mówi? Chodzi oczywiście o chaczapuri.
Jeśli nie znaliście wcześniej tego dania, spróbujcie poniższego prostego przepisu. Z kilku odmian tego dania wybrałam moją ulubioną, czyli Chaczapuri imeruli. Gwarantuję, że zakochacie się w nim jak i ja!
Przysmak kuchni gruzińskiej, czyli Chaczapuri imeruli

Składniki:


ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 200 ml mleko
  • 10 g olej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

nadzienie:
  • 270 g ser fera
  • 150 g ser mozzarella (starty)
  • 3 garście szpinaku

Przygotowanie:

  1. W naczyniu umieszczamy drożdże, mleko, olej, cukier i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Wyjmujemy ciasto i umieszczamy na blacie w celu jego wyrośnięcia.
  2. W tym czasie zajmujemy się nadzieniem. Szpinak drobno siekamy - nożem lub mikserem. Dodajemy pokrojony ser feta oraz mozzarellę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto dzielimy na 5 większych lub 6 mniejszych porcji formując kulki.
  4. Kulki rozwałkowujemy na cienkie placki i umieszczamy na nich nadzienie. Zlepiamy ciasto, uważając, żeby nie pękło.
  5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy nasze chaczapuri z obu stron uzyskując złoto-brązowy kolor.
  6. Podawać gorące.


Smacznego!

Mnie najbardziej smakuje na obiad, ale na kolację pasuje również wyśmienicie! Dajcie znać jak Wam wyszło z naszego przepisu i czy Wam smakowało. W przyszłości inne warianty Chaczapuri
Pozdrawiamy 😊


Na jesienne obiady poleca się wątróbka cielęca. Koniecznie sprawdźcie jak ją wykonać!

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej