default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Domowy sernik bałkański

Sernik bez sera

Witajcie!

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sernik bałkańskiSera w nim się nie doszukasz, a w zamian tego użyty został jako główny składnik jogurt bałkański. Ciasto wychodzi lekkie, puszyste i co najważniejsze - jest przepyszne. Dzięki udekorowaniu go różnymi owocami, za każdym razem może zaskakiwać smakiem. Polecam do kawy, ale uważajcie - ono uzależnia!


Składniki:


  • 1 opakowanie (120 g) biszkoptów
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr jogurtu bałkańskiego
  • pół szklanki oleju
  • do dekoracji dowolne owoce, np: borówka, kiwi, maliny.

Przygotowanie:


  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.
  2. Na dnie tortownicy (28 cm) rozkładamy papier do pieczenia, a następnie biszkopty.
  3. Oddzielany białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem.
  4. Wszystkie pozostałe składniki (żółtka, proszek budyniowy, jogurt bałkański i olej) łączymy ze sobą i mieszamy.
  5. Otrzymana masę delikatnie połączyć z pianką z białek i przelać do przygotowanej tortownicy.
  6. Ciasto piec przez 70 minut. 
Po upieczeniu sernika i wystudzeniu, wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego!

Pozdrawiamy!😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej