Zapewne wiele osób może się ze mną zgodzić, że bywają takie dni, kiedy ochota na coś słodkiego jest silniejsza niż zdrowe myślenie. Na szczęście nie musimy wybierać między zdrowym rozsądkiem, a naszymi zachciankami.W takich chwilach wybawieniem są takie przepisy jak ten. Babeczki owsiano-bananowe są idealnym zamiennikiem słodyczy. W składzie nie znajdziemy cukru, a jedynie owoce, które powodują, że nasza babeczka jest słodka. Dzięki takiemu zabiegowi muffinki mogą być podawane dzieciom, nawet tym najmłodszym.
Liczę, że przepis przypadnie Wam do gustu i będzie to Wasza częsta słodka przekąska.
Składniki:
- 2 banany
- 250 g płatków owsianych
- 2 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 6 daktyli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, a następnie odsącz.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni.
- Formę na babeczki posmaruj masłem (silikonowych foremek nie trzeba smarować).
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, tak by uzyskać gładką i jednolitą konsystencję.
- Wylej ciasto do foremek na 2/3 wysokości.
- Babeczki piecz 25 minut.
- Po upieczeniu babeczek wystudź je na metalowej kratce.
Babeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy