default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Sałatka z rzodkiewki

Sałatka z trzech rodzajów rzodkiewki


Witajcie!

Z racji tego, że staramy się żyć zdrowo i być fit (takie modne ostatnio słowo), komponujemy nasze posiłki by zawierały jak najwięcej warzyw. Jednym z naszych odkryć jest sałatka z trzech rodzajów rzodkiewki. Warzywo to należy do nowalijek, czyli warzyw, które ukazują się po raz pierwszy wiosną.
Posiłek bogaty w rzodkiew zapewnia liczne właściwości i wartości odżywcze. Rzodkiew zawiera potas, który jest zbawienny dla osób chorych na nadciśnienie. Poza tym zawiera związki siarki, które wzmacniają wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Rzodkiew pobudza trawienie i łaknienie oraz  wspomaga pracę wątroby. Jednocześnie ma bardzo mało kalorii (16 kcal w 100 g produktu). Ponad to, wykazuje działanie jak antybiotyki - bakteriostatyczne i grzybobójcze.

Składniki:


  • 1 opakowanie kiełków rzodkiewki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 rzodkiew biała
  • śmietana 30%
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

  1. Ścieramy na tarce o małych oczkach oba rodzaje rzodkiewek.
  2. Łączymy startą rzodkiew z kiełkami, mieszamy.
  3. Dodajemy wedle uznania śmietanę.
  4. Całość doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Ponownie mieszkamy.
Sałatka najlepiej smakuje podana na zimno.
Smacznego!

Pozdrawiamy!😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej