default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Witajcie!

Dzisiejsze danie to prosta i lubiana potrawa przez większość Polaków - placki ziemniaczane. Z tym wyjątkiem, że nasza wersja została wzbogacona o szpinak. Dzięki temu składnikowi nasze placuszki charakteryzują się oryginalnym zielonym wyglądem oraz nietuzinkowym smakiem. Więcej o prozdrowotnych właściwościach szpinaku przeczytacie TU.
Placki ziemniaczane ze szpinakiem polane syropem daktylowym


Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 garści szpinaku (bez ogonków)
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej)

Przygotowanie:


  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, ew. użyj miksera, nie odlewaj powstałej wody.
  2. Szpinak drobno posiekaj i dodaj do ziemniaków wraz z resztą składników. Wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem za pomocą łyżki nakładaj powstałą masę. Placuszki smaż około 2 minuty z każdej ze stron do ich zarumienienia się.
  4. Gotowe placuszki wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym (papier wchłonie nadmiar tłuszczu).
Placuszki podawaj ze śmietaną, cukrem lub ulubionym sosem, np. daktylowym.
Smacznego.

Pozdrawiamy!😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej