Dzisiejsze danie to prosta i lubiana potrawa przez większość Polaków - placki ziemniaczane. Z tym wyjątkiem, że nasza wersja została wzbogacona o szpinak. Dzięki temu składnikowi nasze placuszki charakteryzują się oryginalnym zielonym wyglądem oraz nietuzinkowym smakiem. Więcej o prozdrowotnych właściwościach szpinaku przeczytacie TU.
![Placki ziemniaczane ze szpinakiem - www.dobrzedoprawione.pl Placki ziemniaczane ze szpinakiem polane syropem daktylowym](https://1.bp.blogspot.com/-kbCYY_KTQHs/XdbyitsbybI/AAAAAAAACX8/U0xZ4RaqIvYk-mGCcB4JQgWFnZbVN35OACLcBGAsYHQ/s320/placki-ziemniaczane-ze-szpinakiem_dobrze-doprawione.jpg)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 garści szpinaku (bez ogonków)
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
- tłuszcz do smażenia (u mnie olej)
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, ew. użyj miksera, nie odlewaj powstałej wody.
- Szpinak drobno posiekaj i dodaj do ziemniaków wraz z resztą składników. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem za pomocą łyżki nakładaj powstałą masę. Placuszki smaż około 2 minuty z każdej ze stron do ich zarumienienia się.
- Gotowe placuszki wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym (papier wchłonie nadmiar tłuszczu).
Placuszki podawaj ze śmietaną, cukrem lub ulubionym sosem, np. daktylowym.
Smacznego.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy