Bywają takie dni, że nie ma się ochoty bądź czasu na siedzenie w kuchni i tworzenie dań. Czy również czasem zmagacie się z takim stanem? Jeśli tak, to makaron z pieczarkami jest dla Was idealnym rozwiązaniem. Jest to prosty i szybki przepis z małą liczbą składników, ale jak wiadomo - w prostocie tkwi siła. Na przygotowanie tej potrawy wystarczy ok. 12 minut, czyli tyle, ile trwa gotowanie makaronu. Zapraszamy do wspólnego gotowania i podzielenia się opinią.
Składniki:
- 250 g makaronu
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 - 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w garnku i wrzuć makaron, ugotuj go al dente.
- Podczas gotowania makaronu na rozgrzaną patelnię z tłuszczem dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę. Smaż ją na średnim ogniu do zeszklenia, około 3 - 4 minuty cały czas mieszając.
- Dodaj na patelnię pokrojone w grube plastry pieczarki, smaż je na dużym ogniu często mieszając.
- Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość zmniejsz ogień i dodaj masło, całość wymieszaj.
- Zredukuj ogień na bardzo mały i dodaj śmietanę, sól, świeżo zmielony pieprz i natkę pietruszki. Wymieszaj składniki i podgrzewaj na patelni 2 - 3 minuty.
- Odcedzony makaron przełóż na patelnie i całość dobrze wymieszaj.
- Tak przygotowany makaron przełóż na talerz.
Podawaj posypane parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy