default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Makaron z pieczarkami

Witajcie!

Bywają takie dni, że nie ma się ochoty bądź czasu na siedzenie w kuchni i tworzenie dań. Czy również czasem zmagacie się z takim stanem? Jeśli tak, to makaron z pieczarkami jest dla Was idealnym rozwiązaniem. Jest to prosty i szybki przepis z małą liczbą składników, ale jak wiadomo - w prostocie tkwi siła. Na przygotowanie tej potrawy wystarczy ok. 12 minut, czyli tyle, ile trwa gotowanie makaronu. Zapraszamy do wspólnego gotowania i podzielenia się opinią.
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym posypany posiekaną natką pietruszki

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 - 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć makaron, ugotuj go al dente. 
  2. Podczas gotowania makaronu na rozgrzaną patelnię z tłuszczem dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę. Smaż ją na średnim ogniu do zeszklenia, około 3 - 4 minuty cały czas mieszając.
  3. Dodaj na patelnię pokrojone w grube plastry pieczarki, smaż je na dużym ogniu często mieszając.
  4. Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość zmniejsz ogień i dodaj masło, całość wymieszaj.
  5. Zredukuj ogień na bardzo mały i dodaj śmietanę, sól, świeżo zmielony pieprz i natkę pietruszki. Wymieszaj składniki i podgrzewaj na patelni 2 - 3 minuty.
  6. Odcedzony makaron przełóż na patelnie i całość dobrze wymieszaj.
  7. Tak przygotowany makaron przełóż na talerz.
Podawaj posypane parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego.

Pozdrawiamy!

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej