default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Zupa krem z białych warzyw

Kremowa zupa z białej fasoli, pietruszki oraz ziemniaka
Witajcie!

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zupę krem z białych warzyw, tj. fasoli, pietruszki oraz ziemniaków. Zupa ta zaskakuje smakiem, a wymaga tak niewiele pracy. Efekt końcowy zaskoczy każdego, także zapraszam do kuchni.

Składniki:



  • 2 średnie pietruszki
  • 400 g surowej fasoli białej
  • 4 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sok z cytryny
  • pół szklanki mleka
  • śmietana 30% do ozdobienia potrawy

Przygotowanie:


  1. Fasolę namoczyć w zimnej wodzie - najlepiej przez 24 godziny. Następnie ugotować do miękkości fasoli.
  2. W garnku rozpuścić masło klarowane, a następnie dodać pokrojone w kostkę czosnek oraz cebulę. Smażyć przez około 5 minut.
  3. Pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do garnka i dusić przez około 5 minut.
  4. Dodać fasolę wraz z 1 szklanką wody po gotowaniu fasoli, bulion, sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania.
  5. Zmiksować zupę do uzyskania kremowej konsystencji.
  6. Dodać mleko i lekko podgrzać.
  7. Po nałożeniu na talerz ozdobić śmietaną.
Zupa idealnie komponuje się z grzankami oraz z natką pietruszki.
Smacznego.

Pozdrawiamy!😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej