Dzisiejsza propozycja to wspomnienie młodzieńczych lat, kiedy to po powrocie ze szkoły moja babcia serwowała nam ciepłe placuszki. W całym domu pięknie pachniało jabłkiem i cynamonem. Teraz, gdy tęsknię za smakiem babcinych racuszków korzystam z jej przepisu i sama smażę je dla moich bliskich. Ich zaletą jest to, że smakują obłędnie zarówno na ciepło jak i zimno.
Składniki:
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 250 g mleka
- 30 g cukru
- 20 g oleju
- 30 g drożdży
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3 średniej wielkości jabłka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Obrać i wydrążyć jabłka, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki.
- W dużej misce umieścić wszystkie składniki i wymieszać mikserem.
- Pokrojone jabłka dodać do ciasta, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć racuszki na złoty kolor z każdej ze stron.
Racuszki idealnie komponują się z cukrem pudrem bądź z ulubioną konfiturą.
Smacznego!
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy