default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Racuchy z jabłkami

Witajcie!
Racuchy z jabłkami i cynamonem podane na białym talerzu

Dzisiejsza propozycja to wspomnienie młodzieńczych lat, kiedy to po powrocie ze szkoły moja babcia serwowała nam ciepłe placuszki. W całym domu pięknie pachniało jabłkiem i cynamonem. Teraz, gdy tęsknię za smakiem babcinych racuszków korzystam z jej przepisu i sama smażę je dla moich bliskich. Ich zaletą jest to, że smakują obłędnie zarówno na ciepło jak i zimno.

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 30 g cukru
  • 20 g oleju
  • 30 g drożdży
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

  1. Obrać i wydrążyć jabłka, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki.
  2. W dużej misce umieścić wszystkie składniki i wymieszać mikserem.
  3. Pokrojone jabłka dodać do ciasta, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć racuszki na złoty kolor z każdej ze stron.
Racuszki idealnie komponują się z cukrem pudrem bądź z ulubioną konfiturą.
Smacznego!

Pozdrawiamy!😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej