default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Bajaderki

Witajcie!

Dzisiaj będzie na słodko i trochę powspominamy. Ciastko, na które chcę Was namówić to mój przysmak z dzieciństwa. Zawsze przy okazji rodzinnych spotkań mama w pobliskiej cukierni kupowała te kuliste ciastka. Bajaderki, bo o nich mowa, robi się z resztek innych ciast. Dzięki temu możemy dać drugie życie nieudanym wypiekom bądź czerstwym ciastom.
Bajaderka to wilgotne, czekoladowe ciasto z lekko alkoholowym posmakiem. Jest proste w przygotowaniu, bez pieczenia czy schładzania. Co najważniejsze, robiąc je samemu w domu wiesz dokładnie z jakich składników powstało.

Składniki:


  • 400 g suchego ciasta (drożdżowe, biszkopt, babka itp)
  • 100 g herbatników
  • 1 tabliczka czekolady (mleczna, deserowa)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki rumu
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów
  • 1/2 szklanki powideł (np. truskawkowych, śliwkowych)
  • 1/2 szklanki namoczonych rodzynek


Przygotowanie:


  1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło lub margarynę, czekoladę oraz kakao.
  2. Rodzynki zalewamy rumem i moczymy ok. 15 minut.
  3. Ciasto kruszymy na drobne kawałki. 
  4. Herbatniki łamiemy na większe kawałki.
  5. Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy pokruszone ciasto z herbatnikami, rodzynki z rumem, powidła oraz orzechy. Całość dobrze ze sobą mieszamy.
  6. Z powstałej masy formujemy kulki.
Ciasteczka można przyozdobić obtaczając je w wiórkach kokosowych, polać polewą np. czekoladową bądź oprószyć kawałkami orzechów. Tak przygotowane bajaderki nadają się od razu do spożycia.


Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej