default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Kurczak z sezamem

Kurczak z sezamem podany z ryżem i słodko-kwaśną surówką z białej kapusty
Witajcie!

Zapraszamy na kurczaka z sezamem. Danie niezwykle proste i zarazem niesamowicie smaczne, często spotykane w barach wietnamskich. Charakterystyczny dla tego dania jest sposób przyrządzania z angielskiego zwany stir-fry. Polega on na smażeniu (najlepiej w woku) w bardzo wysokiej temperaturze, energicznie przy tym mieszając wszystkie składniki. Proces smażenia trwa zwykle bardzo krótko, dlatego produkty muszą być odpowiednio przygotowane. Mięso kroimy na cienkie plasterki, a warzywa w plasterki lub w słupki.

Składniki:


  • 1 filet z piersi z kurczaka
  • 1 duża biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć i dać więcej cukru)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżeczka skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej)

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy. Skrobię rozrabiamy razem z cukrem i miodem w 100 ml wody.
  2. Na mocno rozgrzaną patelnię (woka) wlewamy łyżkę oleju do smażenia. Wrzucamy czosnek i cebulę. Po chwili powinniśmy poczuć charakterystyczny aromat tej mieszanki. To jest moment dodania kurczaka. Całość energicznie mieszamy, dodając sos sojowy.
  3. Kiedy kurczak zmieni kolor dolewamy wcześniej przygotowany sos. Mieszamy i po zgęstnieniu sosu ściągamy patelnię z ognia.
  4. Dodajemy połowę prażonego sezam oraz olej sezamowy. Całość mieszamy.
  5. Wykładamy gorące danie na talerze i posypujemy resztą sezamu.
Danie szybkie i bardzo smaczne. Jesteśmy przekonani, że Wam zasmakuje. Najlepiej podawać z ryżem i słodko-kwaśną surówką z kapusty!

Smacznego!

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej