default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Surówka jak "u Chińczyka"

Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty i marchewki
Witajcie!

Dzisiaj chcemy Wam przedstawić przepis na surówkę w stylu wietnamskich barów często zwanych w Polsce Chińczykami. Jest to połączenie polskich warzyw oraz dwóch smaków zestawionych charakterystycznie dla kuchni azjatyckich: słodkiego i kwaśnego.
Gwarantujemy powrót wspomnień z wietnamskich barów lub zupełnie nowe doznania!

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli kuchennej

Przygotowanie:

  1. Z kapusty wycinamy głąba, a następnie ją drobno szatkujemy. Kapustę przekładamy do naczynia i dodajemy marchew startą na dużych oczkach tarki. Dodajemy sól i całość mieszamy.
  2. Warzywa uciskamy w naczyniu, żeby zmniejszyć ich objętość i zalewamy gorącą wodą, aby warzywa delikatnie wystawały nad poziom wody. Orientacyjnie na taką ilość warzyw powinny wystarczyć 2 szklanki wody.
  3. Następnie wsypujemy cukier i dolewamy ocet. Całość dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił.
  4. Dolewamy olej, ponownie ugniatamy warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Wprawdzie można jeść jeszcze na ciepło, ale najlepiej smakuje pozostawiona w lodówce do następnego dnia.
  5. Surówkę podajemy odsączoną z zalewy.
Surówka świetnie komponuje się z daniami kuchni azjatyckich, np. z kurczakiem z sezamem, ale do odważnych świat należy, dlatego śmiało serwujcie ją także do polskich obiadów.

Smacznego!

Brak komentarzy

Error Page Image

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej