default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Witajcie!

Kto z nas nie miał sytuacji, gdy w ciągu paru minut musiał wyczarować obiad czy to dla siebie, czy dla niespodziewanych gości. Zapewne niejeden z nas. Dlatego też chciałabym zaproponować Wam obiad, który robi się tyle co ugotowanie makaronu, a przez dodanie łososia smakuje on nieziemsko.

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 250 g makaronu (u mnie świderki)
  • 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g)
  • 1 opakowanie śmietany 30% (200 g)
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu w zalewie
  • koper (wg uznania)
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotuje al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy.
  2. Śmietanę wlewam na gorącą patelnię i gotuję, by zmniejszyła swoją objętość.
  3. Łososia kroję na drobne kawałki lub plastry. 
  4. Dodaję na patelnię pokrojonego łososia, sok z cytryny, ziarenka pieprzu z zalewy oraz koperek. Całość mieszam i ew. doprawiam solą i pieprzem. (Uwaga - łosoś sam w sobie jest już słony!)
  5.  Odcedzam makaron i dokładam do sosu na patelni. Całość dokładnie mieszam.
  6. Tak przygotowany makaron przełóż na talerz. 
Smacznego!

Pozdrawiamy! 😊



Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej