default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Makaron z szynką i pieczarkami

Witajcie!

 Jako, że uwielbiamy makarony i możemy jeść je bardzo często, za każdym razem serwujemy sobie inną wariację makaronową. Ten przepis powstał w parę minut po otwarciu lodówki. Zaznaczam tylko, że różnych rodzajów makaronów jak i serów u nas pod dostatkiem. Także baza potrawy jest zawsze zwarta i gotowa, jedynie główne składniki się zmieniają, które kształtują smak potrawy.
Zachęcamy Was do eksperymentowania w kuchni, ponieważ w taki właśnie sposób powstają przepisy, które niejednego zaskoczyły. Oczywiście mamy na myśli same pozytywne wrażenia kulinarne.

Makaron z szynką i pieczarkami w towarzystwie serów

Składniki:

  • 250 g makaronu (u mnie: Capellini) 
  • 10 pieczarek
  • 5 plasterków szynki
  • 1 mała cebula
  • 150 ml śmietany 30%
  • 50 g sera parmezan
  • 50 g sera Grana Padano
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku
  • skórka z otartej cytryny i sok
  • przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
  2. Pieczarki kroimy w piórka, cebulę w drobną kostkę, a szynkę w plastry.
  3. Na rozgrzanej patelni z masłem i oliwą z oliwek smażę pieczarki. Następnie dodaję cebulę i szynkę. Całość smażę około 5-7 minut.
  4. Dodaję śmietanę, mieszam i całość gotuję około 5 min.
  5. Sery ścieram na drobnej tarce. Zostawiam część do posypania potrawy, resztę dodaję do sosu. Sery powinny rozpuścić się w sosie.
  6. Na koniec smażenia dodaj do sosu startą skórkę z cytryny wraz z sokiem, natkę pietruszki i koperek oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  7. Ugotowany makaron umieść w patelni i wymieszaj całość.
  8. Tak przygotowany makaron przełóż na talerz. Każdą porcję udekoruj startymi serami oraz skórką z cytryny.

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej