default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Rozgrzewająca zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem

Witajcie!

Dzisiaj chciałabym przekonać Was do jedzenia zup. W przeważającej części są to proste dania, które zasługują na naszą uwagę. Zupy, szczególnie teraz gdy za oknem zimno, rozgrzewają i pobudzają nas. Z racji tego, że zupy są gotowane na wodzie mają również funkcje nawadniającą organizm, co jak wiadomo jest bardzo ważne przy naszym prawidłowym funkcjonowaniu. Nawodnione ciało to również lepsza praca mózgu, a co za tym idzie koncentracja i wydajność. Ponadto, zupy gotowane na wywarach warzywnych czy też mięsnych są mega zdrowe! Zupy nie tuczą, a zapewniają sytość. Tuczące są dodatki do zup jak: makaron, ryż, ziemniaki czy śmietana.  Zupa ugotowana na jarzynach i mięsie jest źródłem potasu, żelaza, fosforu, magnezu oraz witamin. Oczywiście, zawiera też białko, tłuszcz i węglowodany – czyli w jednej porcji mamy zbilansowany posiłek. Zupy  dobrym źródłem błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu - poprawia perystaltykę jelit oraz wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Błonnik reguluje wchłanianie cukrów i tłuszczy, dzięki czemu nie odkładają się one w organizmie
Po tak ogromnej liczbie zalet mam nadzieję, że przekonałam Was do zup i od dziś na Waszych stołach będzie częściej pojawiać się ten ciepły posiłek.
Moim numerem jeden w kuchni jesienią jest dynia i wariacje z nią związane, zatem wystąpi dziś w roli głównej.





Rozgrzewająca zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i imbirem
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem

Składniki:


  • 600 g bulionu warzywnego 
  • 300 g dyni (puree)
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, papryka, curry
  • opcjonalnie: kilka kropli Tabasco

Przygotowanie:


  1. Do rozgrzanego naczynia dodajemy masło klarowane, a po chwili pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i imbir,  podsmażamy około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę  ziemniaki, również podsmażamy ok 2 minut.
  3. Wlewamy gorący bulion, dodajemy pastę curry. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 15 minut.
  4. Dodajemy dynię wraz z solą, papryką i curry. Gotujemy około 10 minut.
  5. Do całości dodajemy mleko kokosowe i miksujemy.


Podawać póki gorąca; z pestkami dyni lub groszkami ptysiowymi.
Smacznego!

Czekamy na opinie jak Wam smakowała zupa dyniowa.
Pozdrawiamy! 😊



Polecamy także placuszki z dyni, idealne na jesienny obiad!


Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej