default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Jesienne placuszki dyniowe

Witajcie!

Jesień jest okresem, w którym dominują kolory żółty, pomarańczowy i brązowy. Natomiast warzywami jakie możemy napotykać na każdym kroku są bakłażan, cukinia czy też dynia. Na tej ostatniej chciałabym się dzisiaj skupić i przedstawić Wam super prosty i smaczny przepis na placki z dyni, które z ulubionym dressingiem mogą stanowić świetny pomysł na obiad lub kolację.
Wszystkie kroki zostały opisane poniżej.



Prosty przepis na pyszne placki z dyni

Składniki:

  • 400 g dyni (u mnie zamrożona dynia, którą wyjęłam 30 minut wcześniej),
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 całe jajka,
  • 5 g oleju,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • olej kokosowy rafinowany do smażenia.

Przygotowanie:


  1. Do naczynia miksującego wrzucamy dynię, cukier, sól, jajka i olej. Wszystko miksujemy na gładką masę.
  2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt płynna, dosypujemy trochę mąki.
  3. Na sam koniec dodajemy proszek do pieczenia. Zapewni to, że placuszki będą pulchne i delikatne.
  4. Gotową masę odstawiamy na ok. 15 min, żeby ciasto mogło popracować.
  5. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy łyżką ciasto, formując placki o kształcie i wielkości najbardziej nam odpowiadającym. Smażymy około 2 min po każdej ze stron.

Placki dyniowe smażymy identycznie jak placki ziemniaczane

Placuszki można jeść same, z dżemem śliwkowym bądź cynamonem.


Smacznego!


Sprawdź jak samemu wykonać własną tortillę!

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej