default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Domowa zapiekanka z pieczarkami i serem

Witajcie!

Dzisiejsza potrawa to klasyk wakacyjny! Któż z nas nie jadł nad morzem zapiekanki z pieczarkami i serem polane ketchupem. Chyba nie ma takiej osoby! Zatem dzisiejszy przepis dedykujemy naszemu polskiemu fast food'owi - zapiekanej w piekarniku zapiekance. Taka mała rada. Jeżeli chcecie, żeby wszystko ładnie doszło w piekarniku to farsz z pieczarek przygotujcie na patelni. Dzięki temu zabiegowi nie będzie potrzeby długo piec surowych pieczarek, przez co ser nie spiecze się do skorupy, a bagietka nie przesuszy się. Serwując na bagietce prawie gotowy farsz dajemy wszystkim składnikom podobny czas dochodzenia w piekarniku.
Zapiekanka z pieczarkami i serem


Składniki:


  • bagietka
  • pieczarki
  • mała cebulka
  • ser żółty (u mnie gouda)
  • ketchup
  • przyprawy
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:


  1. Pieczarki myjemy, suszymy i drobno kroimy. 
  2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. 
  3. Patelnie rozgrzewamy i dodajemy łyżeczkę tłuszczu do smażenia, a następnie pieczarki i cebulkę oraz ulubione przyprawy (u mnie: zioła prowansalskie, pieprz, sól). Od czasu do czasu mieszamy. 
  4. Wyjmujemy blachę z piekarnika i nagrzewamy do temperatury 200 st C.
  5. Bagietki kroimy na pół i układamy na blasze.
  6. Na bagietki kładziemy farsz z pieczarek, a następnie ser - w plasterkach lub starty.
  7. Blachę wkładamy do nagrzanego  piekarnika i pieczemy około 7-10 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo zacznie się rumienić na brzegach.
Podawać gorące i z ulubionymi sosami.
Smacznego! 

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej