default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Dietetyczne ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i miodem

Witajcie!

Zapewne wielu z Was myśli jak zastąpić niezdrowe nawyki żywieniowe w dietetyczne odżywianie. Styl fit wcale nie jest taki wymagający jakby się nam to wydawało. W dalszej mierze możemy jeść smacznie i różnorodnie.
Zdrowe odżywianie daje nam dużo pola do popisu. Jedni zastępują cukier - stewią bądź ksylitolem, inni natomiast mąkę pszenną - mąką kokosową czy kukurydzianą. Jak widzicie bazując na tych samych przepisach, a jedynie zmieniając produkty możemy bezboleśnie pozbyć się glutenu, laktozy, białek zwierzęcych itp. Wszytko w zależności od potrzeb.
Część z Was pewnie od razu pomyślała o eliminacji słodyczy. Zapewniam - wcale nie musimy rezygnować ze słodkich przekąsek! Dzisiejszy wpis jest dla wszystkich niedowiarków oraz osób, które chcą jeść zdrowo, ale nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych słodkich smakołyków. Dietetyczne ciasteczka, bo o nich mowa przygotujesz w 30 min bez użycia mąki. Możesz je zrobić, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego bądź gdy zjawili się niespodziewani goście, a Ty nic nie masz przygotowane. Smakują one obłędnie na zimno jak i na ciepło, a co najważniejsze jedno ciasteczko ma poniżej 100 kcal. Zatem zabieramy się do wypieków.

Dietetyczne ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i miodem na talerzu

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 banany
  • garść żurawiny bez cukru
  • 5 suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki namoczonych rodzynek
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki miodu
  • ewentualnie można dodać orzechy

Przygotowanie:

  1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na gładką masę w miseczce
  2. Do miseczki dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy trochę płatków owsianych, jeśli zbyt sucha i zbita dodajemy odrobinę wody.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy łyżką nasze ciasteczka lekko je spłaszczając.
  4. Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika można je ostudzić lub zajadać się jeszcze ciepłymi.
Dajcie znać czy Wam smakowały. 
Smacznego!

Pozdrawiamy!😄

Brak komentarzy

Error Page Image

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej