default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Wątróbka cielęca według przepisu mojej Babci

Witajcie!

Dzisiejszy post chciałabym poświęcić wątróbce, ale nie byle jakiej. Rzecz rozwodzi się o tę najszlachetniejszą, mianowicie wątróbka cielęca.
Wątróbki zwierząt, prócz tego że są tanie, są bogatym źródłem witamin. Zawierają wiele witamin z grupy B, A, D i K, które mają ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ponadto są doskonałym źródłem żelaza oraz białka. W związku z tak licznymi właściwościami prozdrowotnymi, jak mogłoby zabraknąć jej w naszej kuchni?
Spróbujcie zatem przepisu, który krąży w mojej rodzinie od pokoleń i cieszy podniebienia... nawet niejadków ;)
Widok na gotową wątróbkę cielęcą w sosie własnym

Składniki:

  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 250 g mleka
  • mąka
  • 1-2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz, np masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Na początku zdejmujemy błonę z wątróbki - o ile występuje.
  2. Kroimy wątróbkę na mniejsze kawałki i moczymy przez 20-30 min w mleku.
  3. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym dodajemy cebulę pokrojoną w piórka.
  4. Wątróbkę obtaczamy w mące i umieszczamy na patelni na cebuli. Całość solimy i pieprzymy.
  5. Wątróbkę smażymy ok. 2-3 min na każdej ze stron.
  6. Podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 10 min. W połowie czasu przekręcamy wątróbki na drugą stronę.


Można podawać z ziemniaczkami i kiszonkami bądź same. Obiad gotowy. Gwarantuję Wam - smak nieziemski!

Smacznego.


Sprawdźcie również przepis na guanciale, a dowiecie się co to jest i skąd się wywodzi.

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej