default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Wątróbka cielęca według przepisu mojej Babci

Witajcie!

Dzisiejszy post chciałabym poświęcić wątróbce, ale nie byle jakiej. Rzecz rozwodzi się o tę najszlachetniejszą, mianowicie wątróbka cielęca.
Wątróbki zwierząt, prócz tego że są tanie, są bogatym źródłem witamin. Zawierają wiele witamin z grupy B, A, D i K, które mają ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ponadto są doskonałym źródłem żelaza oraz białka. W związku z tak licznymi właściwościami prozdrowotnymi, jak mogłoby zabraknąć jej w naszej kuchni?
Spróbujcie zatem przepisu, który krąży w mojej rodzinie od pokoleń i cieszy podniebienia... nawet niejadków ;)


Wątróbka cielęca - przepis.

Składniki:


500 g wątróbki cielęcej
250 g mleka
mąka
1-2 cebule
sól
pieprz
tłuszcz, np masło klarowane

Przygotowanie:


1. Na początku zdejmuję błonę z wątróbki - o ile występuje.
2. Kroję wątróbkę na mniejsze kawałki i moczę przez 20-30 min w mleku.

Wątróbka w mleku

3. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym dodaję cebulę pokrojoną w piórka.

Szklenie cebuli na patelni

4. Wątróbki obtaczam w mące i umieszczam na patelni na cebuli. Całość solę i pieprzę.
5. Wątróbki smażę ok. 2-3 min z każdej ze stron.

Smażenie wątróbki na cebuli

6. Podlewam wodą, przykrywam patelnię i duszę ok. 10 min. W połowie czasu przekręcam wątróbki na drugą stronę.

Można podawać z ziemniaczkami i kiszonkami bądź same. Obiad gotowy. Gwarantuje Wam - smak nieziemski!
Smacznego.


Sprawdźcie również przepis na guanciale, a dowiecie się co to jest i skąd się wywodzi.

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej