Witajcie!
Sezon truskawkowy trwa w najlepsze więc nie może zabraknąć przepisów na desery! Dzisiejsza propozycja ciasta jest banalnie prosta i szybka, a truskawki w tym wykonaniu smakują cudownie - puszczają sporo soku, który wsiąka w ciasto i czyni je jeszcze bardziej wilgotnym. Zamiast truskawek możecie użyć świeżych śliwek bądź malin.
Składniki:
- 4 jaja
- 200 g cukru
- 100 g roztopionego masła (ew. olej roślinny)
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500-600 g truskawek
- ew. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
- Do miski wybić jaja i dodać cukier. Całość ubijać na wysokich obrotach miksera na puszysty krem przez około 10 minut. W tym czasie truskawki pokroić na ćwiartki.
- Stopniowo, cienkim strumieniem dodać roztopione masło, cały czas miksując około 5 minut.
- Do oddzielnego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie wymieszać.
- Do ubitej masy dodać około 1/3 mąki, krótko miksując na najniższych obrotach miksera, analogicznie dodać drugą i trzecią część mąki.
- Tortownicę obłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto, posypać truskawkami i wstawić do piekarnika.
- Ciasto piec przez około 45 min w temperaturze 180°C do suchego patyczka i zarumienienia się ciasta.
- Po wyjęciu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbujcie naszych innych przepisów m.in. na kawę po koreańsku.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy