default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Ciasto z truskawkami

Witajcie!

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze więc nie może zabraknąć przepisów na desery! Dzisiejsza propozycja ciasta jest banalnie prosta i szybka, a truskawki w tym wykonaniu smakują cudownie - puszczają sporo soku, który wsiąka w ciasto i czyni je jeszcze bardziej wilgotnym. Zamiast truskawek możecie użyć świeżych śliwek bądź malin.

ciasto truskawkowe w okrągłej tortownicy

Składniki:

  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 100 g roztopionego masła (ew. olej roślinny)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500-600 g truskawek
  • ew. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do miski wybić jaja i dodać cukier. Całość ubijać na wysokich obrotach miksera na puszysty krem przez około 10 minut. W tym czasie truskawki pokroić na ćwiartki.
  2. Stopniowo, cienkim strumieniem dodać roztopione masło, cały czas miksując około 5 minut.
  3. Do oddzielnego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie wymieszać.
  4. Do ubitej masy dodać około 1/3 mąki, krótko miksując na najniższych obrotach miksera, analogicznie dodać drugą i trzecią część mąki.
  5. Tortownicę obłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto, posypać truskawkami i wstawić do piekarnika.
  6. Ciasto piec przez około 45 min w temperaturze 180°C do suchego patyczka i zarumienienia się ciasta.
  7. Po wyjęciu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Spróbujcie naszych innych przepisów m.in. na kawę po koreańsku.
Pozdrawiamy!😊


Brak komentarzy

Error Page Image

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej