default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Babeczki marchewkowo-bananowe

Witajcie!

Kto z nas nie ma czasem (albo i codziennie😉) ochoty na coś słodkiego. Czekolady są faaaajne, ale nie każdy może pozwolić sobie na jedzenie ich codziennie i to w takiej ilości w jakiej by chciał. Wtedy z pomocą przychodzą domowe wypieki, które są równie słodkie i smakowite, ale o niebo zdrowsze. 

babeczki marchewkowo-bananowe w papierowych foremkach

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 średnia marchewka (starta na dużych oczkach)
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika


Przygotowanie:

  1. W misce rozgnieść banany, następnie dodać startą marchewkę, jajko, kefir, olej i cukier. Całość wymieszać.
  2. Do drugiej miski wsypać i wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. 
  3. Suche produkty wsypać do mokrych, mieszając do połączenia się wszystkich składników.
  4. Ciasto przełożyć do papilotek na mufinki, wypełniając do 2/3 wysokości. Opcjonalnie babeczki można posypać np. zgniecionymi orzechami, wiórkami kokosowymi czy amarantusem ekspandowanym. 
  5. Babeczki wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piec przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Smacznego!


Do babeczek polecamy kawę po koreańsku.

Pozdrawiamy! 😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej