Witajcie!
Kto z nas nie ma czasem (albo i codziennie😉) ochoty na coś słodkiego. Czekolady są faaaajne, ale nie każdy może pozwolić sobie na jedzenie ich codziennie i to w takiej ilości w jakiej by chciał. Wtedy z pomocą przychodzą domowe wypieki, które są równie słodkie i smakowite, ale o niebo zdrowsze.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 średnia marchewka (starta na dużych oczkach)
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- W misce rozgnieść banany, następnie dodać startą marchewkę, jajko, kefir, olej i cukier. Całość wymieszać.
- Do drugiej miski wsypać i wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika.
- Suche produkty wsypać do mokrych, mieszając do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto przełożyć do papilotek na mufinki, wypełniając do 2/3 wysokości. Opcjonalnie babeczki można posypać np. zgniecionymi orzechami, wiórkami kokosowymi czy amarantusem ekspandowanym.
- Babeczki wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piec przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Do babeczek polecamy kawę po koreańsku.
Pozdrawiamy! 😊
Brak komentarzy