default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Placuszki z jarmużu i banana

Witajcie!

Placki z jarmużu i badana - www.dobrzdoprawione.pl

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego szybkie śniadania są na wagę złota. Dzisiaj chciałabym zdradzić Wam nasz przepis na wytrawne placuszki z jarmużu i banana. Smakują one obłędnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zaletą placuszków jest użycie w nich jarmużu, który w ostatnich latach został doceniony w Polsce. Ma on wiele prozdrowotnych właściwości i wartości odżywczych oraz zapobiega wielu groźnym chorobom. 

Liście jarmużu zawierają dużo białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K - wapnia, potasu oraz soli mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który ma działanie antynowotworowe. Poza tym jarmuż zawiera karotenoidy, które również hamują szkodliwe procesy oksydacyjne.

Liczę, że udało mi się Was zachęcić do wypróbowania jarmużu w kuchni i będzie miał stałe miejsce w Waszej lodówce. 


Składniki: 

  • 2 spore garści pociętych liści jarmużu
  • 1 banana 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju + ewentualnie do smażenia
  • 3 - 4 łyżki dowolnej mąki


Przygotowanie:

  1. Jarmuż myję i usuwam twarde łodygi.
  2. Do miski wbijam jajko, wlewam olej oraz wkładam jarmuż i banana. Całość miksuję by rozdrobnić jarmuż. 
  3. Do powstałej masy wsypuję mąkę, że by uzyskać konsystencję zbliżoną do ciasta na naleśniki. 
  4. Na rozgrzaną patelnię nasmarowaną olejem wylewam łyżeczką ciasto. Smażę około 2 - 3 minuty z każdej ze stron.

Smacznego!


Spróbujcie naszych innych przepisów m.in. na modną w tym roku kawę po koreańsku

Pozdrawiamy!😊

Brak komentarzy

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej