Witajcie!
Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego szybkie śniadania są na wagę złota. Dzisiaj chciałabym zdradzić Wam nasz przepis na wytrawne placuszki z jarmużu i banana. Smakują one obłędnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zaletą placuszków jest użycie w nich jarmużu, który w ostatnich latach został doceniony w Polsce. Ma on wiele prozdrowotnych właściwości i wartości odżywczych oraz zapobiega wielu groźnym chorobom.
Liście jarmużu zawierają dużo białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K - wapnia, potasu oraz soli mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który ma działanie antynowotworowe. Poza tym jarmuż zawiera karotenoidy, które również hamują szkodliwe procesy oksydacyjne.
Liczę, że udało mi się Was zachęcić do wypróbowania jarmużu w kuchni i będzie miał stałe miejsce w Waszej lodówce.
Składniki:
- 2 spore garści pociętych liści jarmużu
- 1 banana
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju + ewentualnie do smażenia
- 3 - 4 łyżki dowolnej mąki
Przygotowanie:
- Jarmuż myję i usuwam twarde łodygi.
- Do miski wbijam jajko, wlewam olej oraz wkładam jarmuż i banana. Całość miksuję by rozdrobnić jarmuż.
- Do powstałej masy wsypuję mąkę, że by uzyskać konsystencję zbliżoną do ciasta na naleśniki.
- Na rozgrzaną patelnię nasmarowaną olejem wylewam łyżeczką ciasto. Smażę około 2 - 3 minuty z każdej ze stron.
Smacznego!
Spróbujcie naszych innych przepisów m.in. na modną w tym roku kawę po koreańsku.
Pozdrawiamy!😊
Brak komentarzy