default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Raffaello - zdrowe kulki bez pieczenia

Witajcie!

Liczę, że dzisiejszy wpis przypadnie Wam do gustu. Jest to propozycja słodkości, którą zalewa nas telewizja. Dzięki niej możecie wyrazić więcej niż tysiąc słów, a mając świadomość, że jest to zdrowa przekąska śmiało można się nią dzielić z każdym. Domowe raffaello jest bez cukru czy też ulepszaczy smaku. Zawiera za to inulinę, która daje słodki posmak.

Słów kilka o tym czym jest inulina:

Jest to wielocukier występujący naturalnie w bulwach, kłączach czy też korzeniach takich roślin jak: cykoria, mniszek lekarski czy topinambur. Cukier ten należy do grupy fruktanów. Występuję w postaci białego proszku, dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Inulina nie jest trawiona w przewodzeni pokarmowym, dzięki czemu pełni rolę błonnika pokarmowego. Dopiero w jelicie grubum dochodzi do jej fermentacji, dzięki działaniu mikroflory jelitowej.
Do szeregu jej właściwości można zaliczyć fakt, że jest niskokaloryczna. Jest ona około dziesięć razy mniej słodsza od cukru. Ma właściwości żelujące, strukturotwórcze, stabilizujące oraz zagęszczające. Ponadto może być zamiennikiem dla tłuszczu - 1g inuliny zamiennie to 4 g tłuszczu. Gdzie 1 g inuliny to 1,5 kcal, a 4 g tłuszczu to około 36 kcal. Dzięki temu może być używana przez osoby, które się odchudzają, zapewniając potrawą lepszy smak i konsystencję. Zapewnia również uczucie sytości oraz blokuje łaknienie.
Warto też zaznaczyć, że inulina jest prebiotykiem, który stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Reguluje ilość wypróżnień, zmniejszając skłonność do zaparć oraz pomaga w kontrolowaniu poziomu cholesterolu, co ma duże znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia. Co więcej zmniejsza indeks glikemiczny jedzonego produktu i spowalnia wchłanianie cukru z żywności do krwi. W diecie u diabetyków może obniżać wskazania glukozy we krwi. Regularne spożywanie inuliny zwiększa gęstość mineralna kości, a to zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Kulki raffaello wykonamy w domu w około 10 minut bez potrzeby pieczenia. Idealne na jesienną chandrę bądź gdy najdzie nas ochota na słodycze.
Kawałek ciasta zrobionego z mleczka i wiórków kokosowych

Składniki:

  • 150 g inuliny (proszek)
  • 120 g wiórek kokosowych 
  • 30-50 ml wody
  • dodatkowo 4 łyżeczki kakao
  • ewentualnie ok. 10 blanszowanych migdałów 

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy inulinę, wiórki kokosowe oraz część wody. Dodatkowo można dodać kakao. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody by uzyskać lepką i klejącą strukturę. 
  2. Formujemy kulki lub zadowalający nas kształt ciasteczek i do środka wciskamy migdał.
  3. Gotowe kulki raffaello umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę, żeby ciasteczka stężały.
Zalecam spożywać regularnie 1-2 kulki dziennie w celach zdrowotnych, a szybko zauważycie różnice i plusy stosowania.
Na zdrowie!

Pozdrawiamy 😊

2 komentarze

  1. Hello
    Wiem skądinąd, że wiórki kokosowe pozyskujecie z prawdziwego kokosa.
    I to jest na zdrowie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Tak zwane "wiesz, co jesz" :)

    OdpowiedzUsuń

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej