default | grid-3 | grid-2

Post per Page

Kaszotto - kasza jaglana zapiekana z warzywami

Kaszotto, czyli kasza jaglana zapiekana z warzywami
Witajcie!

Jeśli lubicie dania jednogarnkowe dzisiejsza propozycja jest idealna dla Was. Kaszotto to danie nie tylko proste i szybkie, ale bardzo zdrowe. O zaletach kaszy jaglanej pisaliśmy TU. Ponadto, w składnikach potrawy znajdziemy warzywa, których w dzisiejszych czasach tak mało jemy. Jak wiemy, warzywa powinny stanowić większą część każdego naszego posiłku. Zawierają one masę niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witamin i składników mineralnych. Co więcej, zachęcamy każdego do jedzenia, chociaż jednego dziennie, ciepłego posiłku. Przygotowanie wymaga więcej czasu, ale nasz organizm podziękuje nam za to. Ciepły posiłek bardziej syci, czyli szybciej odczuwamy sytość, natomiast po dłuższym okresie czasie odczujemy głód. Dzięki temu nie będziemy podjadać w ciągu dnia i zjemy mniej, przez co dzienny bilans kaloryczny będzie niższy. Ciepłe danie ma bardziej intensywny smak i aromat, a podgrzanie uwalnia aromat potrawy. Najważniejsze, ciepły posiłek w porze jesienno-zimowej rozgrzeje nas, zasyci i wprawi nas w dobry humor.
Zatem podwijamy rękawy i zabieramy się za przygotowywanie kaszy jaglanej zapiekanej z warzywami.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 papryka (u mnie czerwona)
  • 2 pomidory
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu
  • 150 g tartej mozzarelli
  • natka pietruszki do ozdobienia
  • przyprawy: zioła prowansalskie, papryka, kurkuma, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule oraz czosnek.
  2. Dodajemy pokrojoną w ok. 1-1.5 cm kostkę cukinię i smażymy ok 4 min. 
  3. Dodajemy pokrojone w ok. 1-1.5 cm kostkę paprykę i bakłażana, smażymy ok 2 minuty.
  4. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy opłukaną kaszę jaglaną, passatę pomidorową oraz pomidory pokrojone w kostkę, bulion i przyprawy wg uznania. Wszystko dokładnie mieszkamy.
  5. Naczynie z pokrywą wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st C i piec ok 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 min. Na ostatnie 2 minuty przed końcem dodać startą mozzarellę i posypać na wierzchu.

Podawać gorące z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Dajcie znać jak Wam smakowało.
Pozdrawiamy!😊

Brak komentarzy

Error Page Image

Coś poszło nie tak :(

Strona nie została znaleziona. Adres strony mógł zostać wpisany niepoprawnie lub taki adres po prostu nie istnieje.

Wróć do strony startowej